Y-tunnus 1971936-5


Turun Sanomat 22.5.2007

Taiteilijoiden kädenjälki luo puistosta olohuoneen

Meren turkoosi laatoitus herättää Teersalon rantaa uuteen eloon

Erja Hyytiäinen

Velkuan Teersalon ranta on heräämässä uuteen eloon. Niin voi sanoa jo nyt, vaikka kolmen kuvataiteilijan ja yhden insinöörin yhteistyönä synnytettävä kuntalaisten uusi olohuone on vasta saamassa muotoaan. Aiemmin hieman nuhjuisesta pusikosta kuoritaan esille harvinaislaatuisella yhteistyöllä kunnan käyntikorttia.
Sen toivotaan herättelevän myös muita kuntia miettimään taiteilijoiden taitojen hyödyntämistä puistosuunnittelussa.
Vierasvenesataman ja lauttarannan vierustalla oleva alue on ollut vuosia kurittomassa kunnossa. Vesakot ovat saaneet rehottaa ja tie kunnan monitoimitalolta lauttarantaan on ollut synkkä. Uusi elämä alkoi viime vuonna, kun kunta päätti panna alueen kuntoon, haki EU-rahaa ja kutsui taiteilijat avuksi.
Työ on edennyt rivakasti. Alunperin viimeistään syksyksi tähdätty hanke valmistunee jo juhannukseksi.
Uudistus on jo saanut kuntalaisilta hyväksynnän. Osin siksi, että taiteilijat ovat työstäneet hanketta kuntalaisten toiveisiin nojaten. Kun kuntalaiset halusivat siirtää tietä kulkemaan hieman kauemmas rannasta, se toteutettiin, samoin tapahtui alueella olevan kallion esiin kaivamisessa.
- Kaiken lähtökohtana on ollut kestävä kehitys, Tiina Vainio sanoo ja Hannu Säilä lisää listaan helppohoitoisuuden. Pienessä kunnassa on mietittävä sekin. Velkuan kokoisessa kunnassa kun on mietittävä, miten 250 vakituisen asukkaan veroeuroilla hoidetaan ranta-aluetta, joka vetää kesäisin puoleensa jopa 10 000 vierasta.

Sininen maalaa maan ja hiekkalaatikon

Taiteilijoiden mukanaolo näkyy silmiinpistävimmin väreissä. Tiina Vainio ja Minna-Maija Lappalainen valitsivat yhdistäväksi tekijäksi sinisen.
Rymättyläläinen yritys toimittaa kierrätysmuovista työstettävän, sinisen eri sävyillä raidoitetun, hiekkalaatikon ja jakkarat lasten leikkialueelle. Uusimaalainen yritys sävytti torialueen betonilaatat kolmeen eri turkoosin sävyyn.
- Värien käyttö ei ole yleistä Suomessa. Me saimme kysyä monesta paikkaa ennen kuin löysimme yrityksen, joka suostui sävyttämään betonilaatat, Vainio sanoo, ja paljastaa ikään kuin vinkiksi, ettei vaatimus käynyt tolkuttoman kalliiksi. Persoonallisesti sävytetyt laatat olivat vain neljänneksen tavanomaisia kalliimpia.
Torittomaan kuntaan syntyy merestä värinsä ammentanut turkoosi laatoitus torikauppiaiden alle, vierustalle jo kasattu poltetun saven punainen hiekka rajaa alueen lapsille leikkiä, eväiden nauttijoille rakentuu suurista kivistä oma alue.
Kasveista kiinnostuneille kuvataiteilijasta puutarhasuunnittelijaksi siirtynyt Hannu Säilä rakentaa saariston luonnonkantoihin ja maatiaislajikkeisiin pohjaavaa kasvien ja kivien puistoa.
- Rannan puoleiseen reunaan tulee kivistä ja kasveista luotu reuna. Toiseen laitaan tulee korkeampia kasveja, marja-aronioita, sinikuusamia ja vuorimäntyjä, jotka peittävät näkymän tielle, Säilä sanoo ja intoutuu esittelemään kasveista laatimaansa hoitoluetteloa. Lista paljastaa, että puiston kasvit ovat saaristossa tuttuja, mutta usein unohdettuja.


- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Taiteilijat yhdistävät taiteen ja käytännön tuhansien lomarannalla
Turun Sanomat 21.2.2007