Y-tunnus 1971936-5Turun Sanomat 21.2.2007

Velkuan esimerkistä toivotaan uutta
otetta torien, puistojen ja rakennusten
suunnitteluun

Taiteilijat yhdistävät taiteen ja käytännön tuhansien lomarannalla

Erja Hyytiäinen

Silittämiseen houkuttelevasta muovista tehty värikylläinen hiekkalaatikko, saariston kaloin kuvitetut ajoesteet, merenkulkijoiden vuosisatojen aikana saaristoon tuomat kasvit betonilaatikoihin istutettuna. Velkuan Teersalon ranta-aluetta kunnostetaan uudenlaisella otteella. Varma ja perinteinen on heitetty romukoppaan, uutta ajattelua virittämään on kutsuttu taiteilijat.
Perinteisesti kunnissa puistojen suunnittelu on teknisen toimen alaa, taiteilijat pidetään omassa karsinassaan. Velkualla rajaa hämmennetään ottamalla suunnitteluun mukaan niin insinööri, kuntalaiset kuin taiteilijatkin. Idean toivotaan tarttuvan myös lähikuntiin, innostavan kunnat palkkaamaan taiteilijat avuksi torien, puistojen, kävelykatujen ja rakennusten suunnitteluun.
- Perinteisesti insinöörit ovat kaavoihin kangistuneita, mitä nämä luovat ihmiset eivät lainkaan ole. Tässä pyrkii itsekin olemaan luova ja ajattelemaan vähemmän sitä, onko tämä mahdollista, rakennusinsinööri Jukka Juhola sanoo.
Ajatus pohjaa viime vuonna järjestetty taiteen ja kestävän kehityksen yhdistäneeseen arsÖ-tapahtumaan. Taustalla on taiteilijan ja hankkeen puuhanaisen Minna-Maija Lappalaisen aiemmin vetämä Tafaf, jonka myötä syntyi muun muassa yhteisötaidetta Varissuolle.
Se synnytti Varissuolle yhteisötaideryhmänsä, joka etsii rumia kohteita taiteella kaunistettaviksi.

Osa rannan kunnostusta

Velkualla ajatuksen pohjana on kunnanjohtaja Tiina Rinne-Kylänpään ajatus luoda Kummelissa asuville vanhuksille rollaattorien kiitorata rantaan.
- Ehkä sekin vielä toteutuu, taiteilijoilta saatavilla ideoilla, Rinne-Kylänpää sanoo.
Teersalon rannan uutta ilmettä aina kunnantalolta kalasataman takaisille kallioille on hahmoteltu pitkään. Edellisessä vaiheessa mietittiin mökkien rakentamista lauttarannan tuntumaan, mutta asukkaat tyrmäsivät ajatuksen. Ranta haluttiin pyhittää kaikille, ja siitä syntyi ajatus taiteilijoiden kanssa yhteisesti toteutettavasta kunnan käyntikortista.
Katsojia riittää, sillä 250-asukkainen kunta paisuu kesällä 10 000 kävijällä.
Kuvataiteilija Tiina Vainio kuvaa ranta-alueen miljöön parantamiseen tähtäävää suunnitteluakin yhteisötaiteeksi. Siinä kuntalaiset ja taiteilijat koettavat kompromissien kautta löytää mahdollisimman monia miellyttävän lopputuloksen, taiteen siitä kärsimättä.
- Hyvä taiteilija osaa nähdä maiseman, miettiä mikä sopii luontoon ja tuoda näkemyksiään esille mielenkiintoisilla materiaaleilla, Lappalainen sanoo.
Ja jos taiteilijoiden toive toteutuu, moni huokaa heinä-elokuussa Teersalon rannan nähdessään: - En ole missään ennen nähnyt tällaista.- takaisin -