Y-tunnus 1971936-5Vakka-Suomen Sanomien kesälehti 2007

Taiteilijat värittivät Teersalon rantapuiston merensiniseksi

Sari Honkasalo

Velkuan Teersalon rannan ilme muuttuu kesän aikana puistorakentamisen myötä entistä viihtyisämmäksi. Lasten leikkipaikka, pieni torialue sekä taiteilijoiden suunnitelmien mukaan istutetut kasvit ja kiemurtelevat polut houkuttelevat pysähtymään ja käyttämään rannan palveluita muutoinkin. Lossirantaan johtavan tien ja vierasvenesataman välissä olevalle alueelle rakennettu rantapuisto on monialaisen tiimin työn tulos.
-On hyvin harvinaista, että kuvataiteilijat, insinöörit ja puutarhurit ovat yhdessä tällaista projektia tekemässä. Oikeaa asennetta on löytynyt molemmilta puolilta ja yhteistyö on sujunut erittäin hyvin, toteaa kuvataiteilija Tiina Vainio.
Viime kesän ArsÖ-tapahtuman jatkoksi toteutetussa hankkeen toteuttamisessa ovat mukana myös kuvataiteilija Minna-Maija Lappalainen, puutarhuri Hannu Säilä ja insinööri Jukka Juhola.
-Monet kunnat innostuivat miettimään ArsÖ:lle jatkoa ja Velkuallakin ideoitiin ensin Kummelin vanhuksille kiitorataa rantaan tyrskyjä katselemaan. Ajatus laajeni ja nyt toteutettiin ensin lossirannan vieressä olevan joutomaan maisemointi. Ensi kesänä jatketaan muuta rantaa, jos tämä onnistuu, toteaa Minna-Maija Lappalainen.
Maisemointi toteutettiin yhteisöllisenä eli kuntalaisten toiveita kyseltiin suunnittelun alusta asti.
-Taiteilijoita usein pidetään pois tästä maailmasta olevina, mutta ei puistoon tehdä mitään hämmästyttävää, joka ei ole mukavaa niille, jotka sitä käyttävät, Lappalainen muistuttaa.
Taiteen näkökulma tuleekin heidän mielestään näkyviin lähinnä alueen jäsentelyssä ja mittasuhteissa. Yleissuunnitelma ei ole aivan perinteinen.
-Asukkaiden kuuleminen on ehdottomasti tärkeää, sillä ei siitä mitään tule, että tekee sellaista josta ei kukaan tykkää. Toisaalta liika toiveiden noudattaminen johtaa yleensä harmaaseen ja neutraaliin, persoonattomaan lopputulokseen, josta siitäkään ei kukaan tykkää, Vainio toteaa.

Materiaaleissa meren sinisyys

Ekologinen näkökulma on ollut niin ikään tärkeä.
-Puistoon ei ole tuotu mitään, mikä rasittaisi luontoa. Esimerkiksi leikkialueen hiekkalaatikko ja jakkarat ovat kierrätysmuovista tehtyjä, Vainio kertoo.
Niin kalusteiden kuin torialueen kivetyksenkin värimaailma on suunniteltu sinisävyiseksi, aivan vieressä olevan meren sävyjä toistavaksi.
Saaristoluonto on otettu huomioon myös kivikkoistutuksissa.
-Kasvit ovat maatiaiskantoja eli ainakin kymmenen vuotta Suomessa kasvaneita. Koska puisto on ihan rannassa, omat riskinsä siinä tietysti on. Toisaalta jotkut yksilöt viihtyvät hyvin, kun meri on lämmittämässä, kertoo puutarhuri Hannu Säilä.
Rannasta löytyy niin muinaistulokaskasveja, painolastikasveja kuin alkuperäisiäkin. Säilän omia suosikkeja ovat esimerkiksi tupsumaisena kasvava rantavehnä, josta tulee aurinkoisella paikalla yleensä sinertävä.
Istutuksissa on muun muassa punakärsämöä, ruoholaukkaa, siniheinää, keltasauramoa, niittylaukkaneilikkaa, peurankelloa, kissankelloa, ketoneilikkaa, erilaisia natoja, kyläkurjenpolvea, pikkutervakkoa, kellosinilatvaa, isoniittyhumalaa ja erilaisia maksaruohoja.

Vuokraveneellä vesille

Myös Teersalon vierasvenesatamaa on uusittu muun muassa veneiden kiinnitysten osalta. Satamaa pitävän Timo Mikolan tarkoituksena on rakentaa kuluvana kesänä Wanhaan Salakuljettajaan myös katettu terassi, joka onkin suoraan rantapuiston jatkeena.
Uutena palveluna on satamassa veneiden vuokraus.
-Alueella on ollut iso puute siinä, ettei vuokrattavia veneitä ole ollut. Meillä on nyt kaksi Simppu 620-venettä, jotka ovat tukevia lasikuituisia meriläismallisia kalaveneitä, joihin sopii seitsemänkin henkilöä, Mikola kertoo.

Kuvateksti:
Kuvataiteilijat Tiina Vainio ja Minna-Maija Lappalainen suunnittelivat Teersalon rantapuistolle uuden ilmeen. Kivikkoon hankittiin pyöreitä kiviä ja torialueen laatat teetettiin oman värityksen mukaisina Tuusulassa.- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Taiteilijoiden kädenjälki luo puistosta olohuoneen
Turun Sanomat 22.5.2007