Y-tunnus 1971936-5

 

Luonnonlajeilla tarkoitetaan jalostamattomia kasvilajeja. Ne voivat olla alkuperäisiä Suomen luonnon kasveja, kuten keltamaksaruoho Suomen rannikkoalueilla. Ne voivat olla muinoin Suomeen kulkeutuneita tai tuotuja ja sittemmin vakiintuneita lajeja. Ne voivat olla alunperin vastaavissa ilmasto-olosuhteissa muualla maailmassa luonnonvaraisina kasvavia lajeja kuten pisamakello, joka kasvaa luontaisesti Itä- Aasiassa.
Kautta aikojen ihminen on siirtänyt luonnosta kasveja puutarhaansa joko koristeeksi tai hyötykäyttöön - tällä tavoin monet alkuperäislajitkin ovat levinneet luontaista esiintymäänsä laajemmalle.


Maatiaiskasveilla tarkoitetaan vanhoja Suomessa viljeltyjä lajeja ja kantoja. Osa näistä perinnekasveista on vanhoja vähän jalostettuja lajikkeita ja osa jalostamattomia luonnonlajeja. Ne voivat olla kotoisin muualta, mutta ovat vuosikymmenien aikana pystyneet mukautumaan Suomen maaperän ja ilmasto-olosuhteet kestäviksi. Maatiaiskasvien arvo ei ole ainoastaan niiden geeniperimässä ja kestävyydessä, ne voivat olla henkilökohtaista historiaa: Kasveihin liittyy muistoja ja tunnelmia.

 

Mitä vierasperäinen kanta tässä tapauksessa tarkoittaa:
Esimerkkinä voisi olla mikä tahansa kasvi: Perenna, pensas tai puu. Tässä esimerkissä kasvina on tavallinen koivu (Betula). Tämä koivuyksilö on lounaissuomalaista kantaa, sen suku on vuosikymmenien ellei vuosisatojen ajan kasvanut ja lisääntynyt siellä. Koivuyksilö muuttuu vierasperäiseksi kannaksi, kun se tai sen jälkeläisiä viedään esimerkiksi pohjoiseen tai etelään. Lajista tai yksilöstä riippuen jo 100 km muutos pohjois-eteläsuunnassa voi olla kasviyksilölle liikaa.
Uudella alueella sen selviytyminen on vaikeampaa. Päivänpituus, samoin ilman ja maan lämpötilat ja maanlaatu ovat erilaiset. Kasvi stressaantuu ja kasvu häiriintyy. Pahimmassa tapauksessa kasvi kuolee ensimmäisen kasvukauden jälkeen. Se voi selvitä moniakin vuosia, kunnes tulee kasville huono kesä ja perään huono talvi. Naapurina saman lajin edustaja voi hyvin, koska se ja sen esi-isät ovat olleet nämä olosuhteet kestäviä yksilöitä.
Sama kantaongelma tulee esille Lounais-Suomeen muualta tuoduissa kasveissa.

 

- takaisin -