Y-tunnus 1971936-5


Ekologinen piha on


Ekologinen piha on osa ympäristöään.
Taajamissa yksityispihoista muodostuu laajoja alueita, joita hallitsee usein kymmenet eri tahot omine mieltymyksineen ja tarpeineen. Pihan ekoistamista suunniteltaessa pitääkin ottaa huomioon koko ympäristö, jotta monimuotoisuutta voidaan lisätä.
Tontit ovat usein rivissä ja selät vastakkain näin alueille muodostuu luonnostaan pitkiä ja yhtenäisiä tiheän kasvuston alueita, ekosiltoja. Näitä suosimalla voidaan parantaa hyönteis- ja pieneläinpopulaatioiden elinolosuhteita ja liikkumista alueilta toisille. Laajat nurmikko- ja laatoitusalueet sekä kadut vaikeuttavat niiden liikkumista, joten myös kortteleita yhdistäviä ekosiltoja pitää suosia.

Ekologinen piha puhdistaa
Ekopihalla sade- ja sulamisvedet (hulevedet) otetaan talteen ja ohjataan kasvien käyttöön. Tontille rakennetaan myös hulevesien imeytysjärjestelmiä. Niissä vedet puhdistuvat luonnonmukaisesti ravinteista ja pienhiukkasista.
Viemäreihin johdetut sulamis- ja sadevedet rasittavat vedenpuhdistamoja. Huonoin vaihtoehto on johtaa hulevedet suoraan mereen ravinteineen saasteineen päivineen ohi puhdistamojen.
Liian tehokas maan kuivatus aiheuttaa myös veden epäsäännöllistä virtaamista ojissa ja puroissa. Runsaiden sateiden tai lumien sulamisien aikaan ojat ja purot tulvivat ja muulloin ne ovat ilman vettä. Tämä vaikeuttaa veden ja piennaralueiden käyttöä viherrakentamisessa.

Ekologisella pihalla on vähemmän laatoitus- ja kivipintoja.
Laatoitus- ja kiveysalueet lämmittävät ilmastoa, kun taas viheralueet ja viherkatot viilentävät. Viherkatot samoin kuin viheralueet myös puhdistavat veden ja haihduttavat siitä ison osan puhtaana takaisin kiertoon.
Kiveysalueiden pienentäminen esim. 20%:lla on helppoa, toimivuuden ja visuaalisen ilmeen kärsimättä. Laattojen valmistus ja kuljetus kuluttaa luonnonvaroja, lisää saasteita ja lämmittää ilmastoa.

Ekologinen piha on lähes hoitovapaa
Monilajinen ja kerroksellinen kasvillisuus luo kestäviä istutuksia, jotka pärjäävät itsekseen. Monimuotoisessa pihassa viihtyvät hyönteiset, linnut ja eläimet sekä ihmiset. Lehtiä ei haravoida vaan annetaan niiden kompostoitua itsekseen. Keväällä kastemadot vievät syksyn lehdet maan uumeniin ja tekevät niistä uutta ravinteikasta kasvualustaa kasveille tai nurmikolle. Talvella kuihtuneet kasvinosat ovat ruokaa ja talvisuojia pihan pikkuväelle. Istutuksissa käytetään vain kestäviä lajeja ja kantoja, jotka pärjäävät ilman jatkuvaa kastelua ja lannoitusta ym. hoitoa. Orgaaniset katteet ja maanpeitekasvit tekevät pihasta helppohoitoisen. Kasvialueet suunnitellaan siten, että sukkessiolle jää tilaa pihan yhtenä arkkitehtina.

Ekologinen piha on monimuotoinen
Keväällä on mukavaa lämmitellä kuivalla kedolla ja helteellä vilvoitella varjoisalla kosteikolla. Monimuotoisuus myös vakauttaa ympäristöään erilaisten tuhojen kohdatessa ja alue toipuu niistä nopeammin. Monimuotoisuus luo tasapainon 'tuholaisten' ja näiden luontaisten vihollisten välille.

Ekologisella pihalla ei käytetä tuontikasveja
Puutarhaan ei sovi kertakäyttökulttuurin periaate. Useimmat perennat, puista ja pensaista puhumattakaan, pääsevät täyteen loistoonsa vasta muutamien kasvukausien jälkeen. Alueelliset kannat ovat evoluutiossa valikoituneet sellaisiksi, että ne kestävät nämä paikalliset olosuhteet. Vaatii monta sukupolvea, jotta kasvi pärjää Etelä-Suomen "talvessa" juuret jäätyneessä savessa, tyvi vedessä ja vuoroin jäässä. Voi ymmärtää ettei kukkamullassa ja kasvihuoneessa kehittynyt kanta pärjää täällä montaakaan vuotta.

Ekologisella pihalla ei haise pakokaasu
Ekoistamisessa nurmikkoalueita pienennetään niin ettei polttomoottorileikkuuta tarvita. Ilman saastuminen loppuu, samoin melusaaste. Nurmikkoalue on liian usein mielikuvituksen tyhjän aukon täytemateriaali ilman funktiota. Mieluiten matalakasvustoinen alue tehdään matalakasvuisista kasveista. Hiekkakerroksen lisääminen kasvualustaan auttaa, näin syntyy ekologinen ruohikko jota ei tarvitse leikata. Tatar- ja hanhikkikasveja kylvämällä tai istuttamalla voi nopeuttaa prosessia. Tallaamista ja oleskelua kestäviä kasveja usein ilmaantuu itsestään. Ruohonleikkurien polttoaineenkäytön hyötysuhde on kaiken lisäksi maailman huonoimpia.

Ekologinen piha voi olla EGOpiha tai futuristinen tai vaikka luonnonmukainen
Ekologisuus ei liity mitenkään muotokieleen eikä vanhat-hyvät-ajat -romantiikkaan, vaan ja ainoastaan pihan ekologisiin seikkoihin nykyhetken vaatimuksiin vastaten.
Pihan visuaalinen ilme voi olla teknomodernista siirappiromanttiseen. Piha voi olla teemapuutarha, joka on suunniteltu houkuttelemaan perhosia tai lintuja. Se voi olla ekoharrastus, jota kilpavarustellaan naapurin kanssa pienimmän ekologisen jalanjäljen saavuttamiseksi..
Kierrätystä kannattaa suosia. Romukaupasta löytää esineitä, joista käyttötarkoitusta muuttamalla saa persoonallisia elementtejä pihan piristeeksi.

Ekologisen pihan materiaalit tulevat läheltä
Pihan rakentamisessa suositaan lähellä tuotettuja ympäristöystävällisiä materiaaleja. Kasvit pitää olla tuotettu lähellä. Rakentamisen yhteydessä ylijäämämassat hyödynnetään tontilla, niistä tehdään kumpuja ja notkoja, joilla voidaan toteuttaa monimuotoista pihaa. Maanparannusaineita ei juurikaan tarvita, kun kasvialueita ja kasveja suunniteltaessa otetaan huomioon alueen luontaiset olosuhteet. Lintujen kylpyastioita ei tarvitse tuoda Kiinasta asti.

Ekologisella pihalla voi harrastaa kaupunkiviljelyä
Maailmalla pyritään lisäämään kaupunkiviljelyä. Esimerkiksi New Yorkissa keskellä Manhattania on kattopuutarha, joka tuottaa luomuvihanneksia. Ruuan tuottaminen kaupungissa onkin monin kerroin ekologisempaa kuin tehotuotantolaitoksissa, vettä ja maa-alaa tarvitaan vain murto-osa saman ruokakilon tuottamiseen. Ruuan kuljetusmatkat ovat lyhyempiä, eikä jätteitä kuljeteta kaatopaikoille vaan kompostoidaan ja kierrätetään.
Oma piha voi olla vihannes-, marja- sekä hedelmätori. Oleskelupihaa ei tarvitse muuttaa perunamaaksi, vaan hyötykasveja voidaan käyttää koristekasvien tavoin. Raparperia tai monivuotisia yrttejä voidaan käyttää reunuskasveina siinä missä koristeperennojakin. Säleikköomenapuita voidaan käyttää varjostavina ja rajaavina elementteinä, jne., autotallin katolla voi kasvattaa seuraavan talven yrtit. Ylimääräinen sato kelpaa kyllä linnuille ja hyönteisille.

Ekologinen piha on pihojen omistajien ekoteko ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

- takaisin -