Y-tunnus 1971936-5


Viherympäristö 3/2011

Lähetin muutamille yksityispihoja suunnitteleville ja rakentaville kysymyksen, mitä kehittyvä piha tuo mieleen. Mahdollisia kehitysnäkymiä ja haasteita eri näkökulmista. Yksityispiha nähdään olevan selkeästi murrosvaiheessa. Yksityispihojen suunnitteluun, rakentamiseen ja hoitoon tullaan laittamaan lisää rahaa, ihmiset vaativat omalta pihaltaan yhä enemmän.
Yksityispihan arvostus on noussut ja nousee edelleen Suomessa. Perusratkaisut eivät riitä, pihan tulee ilmentää jollain tavoin talon omistajan persoonallisuutta ja "statusta". Rakennuksen ja asiakkaan tyyli ja elintaso toistuvat jatkumolla talo - auto - piha. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pihan pitää vaikuttaa ,arvokkaalta tai elitistiseltä. Myös "mummon piha", Cottage Garden, on monien toiveena, samoin luonnontilaa jäljittelevät pihat.
Asukkaiden kustannustietous on parantunut mutta edelleenkään se ei ole riittävän hyvä. Pihaa ei myöskään lähtökohtaisesti budjetoida mukaan rakennusinvestointiin. Sitkeässä elää edelleen kuvitelma, että piha syntyy nopeasti ja vaivattomasti. Materiaalikustannuksiin osataan työkustannuksia paremmin varautua.
Mutta ammattilaisten käyttö tulee lisääntymään. Myös pihojen hoito tulee jatkossa yhä useammin kokonaan tai osittain ammattilaisille.
Piha on osa turvapaikkaa
Piha koetaan osaksi ihmisen turvaverkkoa. Mitä levottomampi ja sekavampi maailma on, sitä tärkeämmäksi koti ja piha muodostuvat. Kaivataan turvallista ja rauhallista lepopaikkaa. Joissakin tapauksissa pihasta tulee ylen määrin varustettu, kun pihassa oleskellaan, laitetaan ruokaa, leikitään, pelataan, istutaan porealtaassa, hypitään trampoliinissa jne. YIipäätään pihan kalustaminen lisääntyy. Pihasta tulee yhä useammin sisustettu piha.
Yksi suuntaus on kovien pintojen ja rakenteiden lisääntyminen. Nurmikkoa on suhteessa vähemmän, kerroksellisia kasvialueita enemmän. Tähän suuntaan ohjaa halu helppohoitoisuuteen.
Eräissä maissa, muun muassa Tanskassa on jo herännyt vastavoimia jatkuvasti lisääntyvälIe kovien pintojen rakentamiselle. Kasvillisuuden merkitystä nostetaan painotetusti esille.
Uutta yrittäjyyttä
Ehkä pisimmälle menevä näkemys on, että yksityispihoille aletaan asettaa lakisääteisiä velvoitteita, muun muassa hulevesien käsittelyssä. Tämä johtaa piharakentamisessa erikoistumiseen. Aletaan valmistaa ja asentaa laitteita, joilla uusiin haasteisiin voidaan vastata. Voi olla, että jossakin vaiheessa rakennusluvan ehtona ovat tietyt viranomaisten määrittelemät ehdot pihalle.
Helppohoitoisuus kehittyy sisällöllisesti tarkemmaksi. Vaaditaan todellista ja ekologista helppohoitoisuutta. Nurmikot sallitaan perustellusti, mutta niitä hoidetaan ihmis- ja aurinkovoimaisilla ruohonleikkureilla ja kastellaan sadevedellä. Lannoitus perustuu luonnon omaan ekologiaan, jossa työntekijöinä ovat kastemadot.
Arvostetaan kotimaisia kasvikantoja ja annetaan arvoa kasvien pitkälle elinkaareIle. Kasvien maahantuonnin vähentyessä haitallisten tuholais- ja kasvitautien riski pienenee.
Ruoka, kasvikset, hedelmät ja marjat halutaan läheltä. Pihan halutaan lisäävän ympäristön monimuotoisuutta.
Kauneuskäsitys muuttuu: lahoava ja sammaloitunut kanto nähdään kauniina ja mielenkiintoisena katseenvangitsijana pihalla. Voikukka on hyväksytty pihan kauniiksi koristekasviksi. Etelä-Euroopan betonileijonat ja kiinalaiset lyhdyt on murskattu ja otettu uusiokäyttöön poluiksi pihaniityn viereen. Talventörröttäjät saavat jäädä ja pihaa korostavat lepakko- ja hyönteispöntöt.

Pihalle ympäristövero on yksi ennuste
Hannu Säilä ennustaa, että pihan verotus muuttuu ympäristöveroluokkaiseksi. A-Iuokan piha on verosta vapaa ja se lisää ympäristön monimuotoisuutta. Hulevedet käsitellään tontilla. Pihan huoltoon käytettävä energia tuotetaan oman pihan tai yhdessä naapurin aurinkovoimalalla. Nurmikkoa on vähemmän kuin hyötymaata, jota on vähintään aari. Kaikki kasvit ovat kotimaista kantaa. Perennat eivät saa olla siitepölyä tuottamattomia pitkälle jalostettuja ja kerrottuja lajeja ja lajikkeita. Osa katoista on viherkattoja. Kaikki kiveykset ovat vettä läpäiseviä.

B-Iuokan pihalta puuttuu monimuotoisuus ja viherkatot, suuri osa vedestä johdetaan sadevesiviemäreiden kautta vesistöihin.
Nurmikkoa on mutta vähemmän kuin puolet rakennuksen pinta-alasta. Kiveyksestä puolet on vettä läpäisevää. Pieni hyötymaa. oma komposti, linnunpönttöjä. B-Iuokan pihasta maksetaan ympäristöveroa kunnalle kunnallisveron yhteydessä 5 %.

Ö-Iuokan pihalla on iso tarpeeton nurmikko. Pihalla kasvaa lannoitusta ja kastelua vaativia koristekasveja, tuontipuita ja -pensaita. Rikkakasveja hävitetään kasvinsuojeluaineilla. Nurmikko leikataan polttomoottorikäyttöisillä leikkureilla. Pihaa kastelIaan juomavedellä ja lannoitetaan raskaasti. Pihaa haravoidaan tai puhalletaan syksyllä lehdistä ja lehdet kuljetetaan peräkärryllä pois tontilta. Hule- ja autonpesuvedet sekä nurmikon liiat lannoitteet johdetaan kasteluvesien mukana käsittelemättömänä sadevesiviemäreitä pitkin suoraan vesistöön. Ei kompostia, ei pönttöjä pikkuväelle. Ei hyötymaata. Ympäristövero kunnalle 10 % .

Kirjoituksessa on kooste ajatuksia Hanna Hentiseltä (Piha- ja puistosuunnittelu Hanna Hentinen), Anu Sarkkiselta (Pihapirkot), Jarmo Väisäseltä (Viherteema) ja Hannu Säiläitä (Perniön Taimisto).


-
takaisin -SEURAAVA ARTIKKELI

Hankkisitko ekopihan?

TM Rakennusmaailma 6/2011