Y-tunnus 1971936-5


Rannikkoseutu 29.6.2007

Teersalon rantapuisto on arjen käyttötaidetta


Raija Leppänen

Teersalon rantapuisto on arjen käyttötaidetta
Torimyyjiä, pienimuotoisia musiikkitilaisuuksia, turistien evästaukoja... Esimerkiksi niille kaikille sopiva paikka on nyt Velkuan Teerslon rannassa. Entinen joutomaa-alue on kunnostettu kuntalaisten ja kesäasukkaiden yhteiseksi virkistysalueeksi ja kunnan käyntikortiksi.
Ranta-alueen kunnostuksessa velkualaiset ovat olleet mukana niin suunnittelussa kuin itse työn viimeistelyvaiheessakin. Hankkeen varsinaisessa työryhmässä olivat mukana kuvataiteilija Tiina Vainio, kuvataiteilija Minna-Maija Lappalainen, puutarhuri ja kuvataiteilija Hannu Säilä sekä rakennusinsinööri Jukka Juhola.
Velkuan rantaan ei tehty mitään tavanomaista puistosuunnitelmaa. Taiteilijoiden kädenjälki näkyy ranta-alueen yleisilmeessä sekä materiaali- ja värivalinnoissa. Kaikessa suunnittelussa ja työssä johtolankana ovat olleet esteettisyyden lisäksi ekologiset arvot ja pienen kunnan resurssien kannalta tärkeä helppohoitoisuus.
-Tämä on varsinaista käyttötaidetta, sanovat puistoalueen suunnitelleet ja rakentaneet taiteilijat.
Koivujen varjostaman torin laatoissa on käytetty tätä kohdetta varten suunniteltua sinistä sävyä, joka on lainattu suoraan torin edustalla loiskivilta meren aalloilta. Lasten leikkipaikan kalusteet on teetetty rymättyläläisen yrityksen kierrätysmuovista. Puistoalueen istuimiksi on etsitty sopivan kokoisia kiviä.
Torimyyjiä silmälläpitäen alueelle laitetttin sähköpistoke, jota mm. kalakauppiaat voisivat käyttää. Kunnanjohtaja Tiina Rinne-Kylänpää toteaa, että kalakauppiasta kaipaavat varsinkin saaristossa matkailevat. Asukkaiden toiveiden mukaan tien linja siirrettiin kauemmas leikkipuistosta.
Rannan kivi- ja sorapuutarhaan istutettiin luonnonlajeja ja maatiaiskantoja. Niiden joukossa on myös uhanalaisten perhosten erityisesti tarvitsemia ravintokasveja, mikä sekin on osa alueen ekologista suunnittelua. Kasvivalikoimassa on laivojen painolasteissa tulleita kasveja, esihistoriallisella tai keskiajalla Suomeen kotiutuneita kasveja sekä alkuperäiskasveja.

ArsÖ:n jatkoa

Rannan kunnostushanke on jatkoa viime kesän ArsÖ-hankkeelle, joka toi Velkuallekin yhtä ja toista mukavaa nähtävää. ArsÖ:stä jäi jäljelle varoja, joilla puistoaluetta rahoitettiin osittain. Lisäksi siihen saatiin EU-rahaa. Koko hankkeen kustannusarvio on 50 000 euroa, josta kunnan osuus on noin 10 000 euroa.
Taiteilijat puistotöissä ovat herättäneet hienoista uteliaisuutta. Hanketta totettanut työryhmä on työn edistyessä saanut velkualaisilta myönteisiä kommentteja työstä. Ainut huolenaihe on ollut, miten nyt valmistynyt puisto säilyy ilkivallalta turvassa.

Mihin autot?


Teersalon rannassa riittää kunnostettavaa edelleenkin. Kunnanjohtaja Rinne-Kylänpää pohtii mm. miten autojen pysäköintiä voitaisiin järjestää uudella tavalla.
Pysäköinnin tarve kasvaa jatkuvasti, kun saariin rakennetaan yhä lisää vapaa-ajan asuntoja. Nyt osa Teersalon rannan parhaista paikoista on pysäköintialueena.- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Käyttötaidetta, pääkirjoitus
Rannikkoseutu 29.6.2007