Y-tunnus 1971936-5Perniönseudun lehti, 25.6.2009


Ekoluoto - paratiisi keskellä kaupunkia
perniöläiset suunnittelivat ekologisen puiston Turkuun

Annamari Merta

Turkuun valmistui toukokuun lopussa perniöläisten taidonnäyte. Kyseessä on Aurajoen rannassa, Wäinö Aaltosen museon vieressä sijaitseva Perniön Taimiston suunnittelema ja toteuttama Ekoluoto. Puutarhuri Elisa Laine ja hänen puolisonsa kuvataiteilija-puutarhuri Hannu Säilä osallistuivat vuonna 2007 museon järjestämään suunnittelukilpailuun, jonka tarkoituksena oli saada tyhjä tila hyötykäyttöön.
- Tämä oli ennen joutomaata ja epävirallinen parkkipaikka, Hannu Säilä kertoo puistossa.
Pariskunta voitti kilpailun ja pääsi toteuttamaan suunnitelmaansa. Koska paikka on sijaintinsa vuoksi luokiteltu erittäin tärkeäksi alueeksi, ennen töiden aloittamista heidän piti kerätä monta leimaa papereihinsa, jotta tarvittavat luvat, kuten rakennuslupa, saatiin kasaan. Toimiin päästiin vihdoin viime lokakuussa ja puisto saatiin valmiiksi tänä keväänä.

Hannu Säilä on toiminut puiston taiteellisena suunnittelijana ja Elisa Laine puolestaan kasvillisuuden suunnittelijana. Kaiken perustana Ekoluodon suunnittelussa ja toteuttamisessa oli nimensäkin mukaisesti ekologisuus.
- Ei kuitenkaan olla mitään ekohippejä tai ryppyotsaisia, Säilä naureskelee.
- Eikä tekopyhiä, Laine lisää.
Heidän mukaansa ekologisuus on niin monitahoinen asia, että on parempi sanoa, että elämässä - kuten Ekoluodossakin - on pyrkimys ekologisuuteen.
Puistossa kaikki ihmisen valmistama materiaali on kierrätettyä.
- Nämä laatat ovat Nousiaisten osuuskaupan laattoja 50-luvulta, Säilä kertoo puiston laitoja koristavasta laatoituksesta.
Toiset laatat puistossa ovat samassa paikassa ennenkin palvelleita laattoja, jotka on sijoiteltu uudelleen. Ekoluodossa on myös suuria kivenlohkareita, jotka toimivat niin istuimina kuin koristeinakin. Ne on löydetty paikanpäältä maankaivuun yhteydessä, joten niitäkään ei ole tarvinnut kuljettaa erikseen. Puistoon johtavat rappuset ja kaiteet on rakennettu tehtaasta hukkapaloiksi syntyneistä metallinpaloista.


Luonto elää omaa elämäänsä

Kaikki Ekoluotoon istutetut kasvit on kasvatettu Perniön Taimistossa.
- Tänne on istutettu yli 150 kasvilajia, luonnonlajeja ja vanhoja maatiaiskasveja, Laine kertoo.
Joukosta löytyy myös harvinaisia, jopa uhanalaisia lajeja. Lajisto on haluttu tehdä monipuoliseksi, jotta muukin eläimistö säilyy monipuolisena ja luonto pysyy tasapainossa. Uudelleen suunniteltu alue on arviolta tuhannen neliön kokoinen ja sitä reunustava puistoon kuuluva metsikkö toinen samanmoinen. Alueelle mahtuu niin savista kosteikkoaluetta kuin kuivaa hiekkaista maaperääkin. Vaihteleva kasvualusta mahdollistaa osaltaan lajien runsaan kirjon. Jotta kasvit menestyvät, ne on valittu tarkkaan maaperän mukaan. Koska istutukset ovat luonnonkasveja, Ekoluotoa ei tarvitse hoitaa, vaan luonnon annetaan elää omaa elämäänsä ja kasvien levitä rauhassa.
Ruuhka-aikaan liikenne aiheuttaa alueella huomattavaa melua, mutta sekin on otettu huomioon puiston suunnittelussa. Myllytunnelin suulle, Ekoluodon reunalle, on istutettu puita ja pensaita melu- ja pölysuojaksi. Lisäksi puusto tarjoaa hyvän suojan myös linnuille.

Pariskunnalta luonnistuu yhdessä työskenteleminen, eikä erimielisyyksiä tullut tämänkään projektin aikana vastaan, sillä työnjako on selkeä. Laine on suunnitellut mitä lajeja puistoon istutetaan ja miten ne sijoitellaan, kuitenkin Säilän taiteellista näkemystä tukien.
- Hannu on esimerkiksi suunnitellut, että tuonne tulee sinisävyisiä kukintoja ja tietynkorkuisia, Laine
- Meillä on aika hyvin mennyt tää työnjako. Elisa tuntee kasvipuolen tosi paljon paremmin, Säilä lisää.

Vaikka Ekoluoto itsessään on taideteos, se toimii myös uudenlaisena näyttelytilana muulle taiteelle. Säilä ja Laine toivovat, että ihmiset löytävät puiston ja viihtyvät siellä oleillen luonnon ja taiteen äärellä.


- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Wäinö Aaltosen museon kainaloon
syntyi kaikille kaupunkilaisille avoin Ekoluoto

Turun Sanomat, 28.5.2009