Y-tunnus 1971936-5Turun Sanomat, 19.10.2012


Ekoluodon rehotusta pantiin kuriin talkoilla


Teksti: Jouko Vähä-Koskela

Mkä on rikkaruoho? Kuvataiteilija-puutarhuri Hannu Säilä puolustaa ötökän näkökulmaa. Kasvi, joka ihmisen mielestä pitää kitkeä, voi ylläpitää hyönteisen elämää.
Säilä osallistui kuitenkin tiistaina ylenmääräisen kasvillisuuden kitkentään Ekoluodolla, taiteilijan itsensä luomassa ekopuistossa Wäinö Aaltosen museon päädyssä.
Ärhäkkä yleisöpalaute puistosta oli saanut museokeskuksen toimimaan. Paikalle oli kutsuttu Martinrantaseuran ja museon ystävien talkooväki. Taiteilijan ja hänen puutarhuri-puolisonsa Elisa Laineen johdolla saneerausosasto nyhti maasta vääriä tai vääristä kohdista esiin tunkevia kasveja.
Perniöläistaiteiija myönsi luomuksensa kaipaavan ryhdistämistä. Vastuuepäselvyyksien vuoksi ekopuisto on jäänyt vaille huolenpitoa. Säilä ohjasi talkoolaisia nyppimään pois ensi kädessä sepelikentälle levinneen vihreyden: rajat selviksi.
Samalla hän muistutti lievän ärtyneesti, että rikkaruohous on todellakin katsojan silmissä. Ekoluoto ei ole sliipattu kaupunkipuisto, vaan ötököiden turvakoti ja pintavesien imeytyskenttä.
-Tää on tämmönen suttasen näköinen ja tällaisenaan monimuotoinen. Pöheikköisyys kuuluu asiaan. Tuohon ylärinteeseen tulee vielä oikein varsinainen pöheikkö, Säilä julisti.

Kymmeniä luonnon kasvilajeja istutettu

Elisa Laine ketoi, että ekoluodon neljään kasvumiljööseen on istutettu kymmeniä luonnonvaraisia kasveja. Valintoja tehtiin myös niin, että puistoon syntyisi monipuolinen hyönteismaailma.
-Sekaan ilmestyy luonnollisesti tulokkaita, joista osa pitää kitkeä pois. Emme halua tänne pujoa.
Ekopuisto on museokeskuksen, käytännösä WAM:n, tilaama kulttuuripääkaupunkihanke.
Sen hoito on jäänyt hunningolle, koska tilaajalla ja tuottajalla on ollut epämääräisen vastakkainen kuva vastuusta.
Tiistain neuvonpidon jälkeen kunnossapitokysymys kirkastui jonkin matkaa, mutta Säilän ja Laineen mielestä ei täydellisesti. Talkooväki lupasi joka tapauksessa olla käytettävissä jatossakin rapsutteluapuna, kunhan kutsu käy.
WAM:ssa uskotaan vakaasti, että ekopuisto ja kaupunkilaiset sopeutuvat toisiinsa. Ajan kanssa.
-Tästä ei ole kuin pari vuotta aikaa, kun tämä tontti oli autio parkkikenttä. Parannus on ollut aivan mieletön, museokeskuksen näyttely-yksikön päällikkö Joanna Kurth muistutti kuopsuttelun lomassa.
-Vaatii vain, että ihmiset tulevat rohkeasti käymään Ekoluodolla ja katsovat ympärilleen. Kyllä minä luulen, että tämä löytää paikkansa turkulaisten sydämistä.

- takaisin -