Y-tunnus 1971936-5



Turun Sanomat, Teema 5.5.2009


Ekologinen piha säästää aikaa, vaivaa ja luonnonvaroja


Ekologista pihaa leimaa monimuotoisuus: kuivat ja tuoreet, kosteat ja märät, valoisat ja varjoisat alueet, eri alueiden kasvit, pieneliöt ja hyönteiset. Monimuotoisuuden myötä luonnon oma tasapaino säilyy. Mitä enemmän lajeja, sitä kestävämpi istutus. Näin kiteyttävät puutarhuri Elisa Laine ja taiteilija, puutarhuri Hannu Säilä EkoPihasta.
- Suositeltavat kasvit ovat Suomen sään kestäviä kantoja, mielellään perinne- ja maatiaiskasveja tai jalostamattomia luonnonlajeja kuten kevätesikko, rantakukka, sinilatvat ja keltakurjenmiekka. Tuontikasvit ovat monesti lyhytkestoisia, eikä niiden kuljettaminen kaukaa ole kovin ekologista. Asiaan eivät kuulu myöskään pitkälle jalostetut lajit, sillä ne vaativat yleensä paljon hoitoa, eivätkä ole otollisia mesikasveja, Säilä sanoo.
Ekopihalla sade- ja sulamisvedet imeytetään maahan tai haihdutetaan ilmaan. Lisäksi vältetään polttomoottorikäyttöisiä laitteita, samoin kuin leikattavaa nurmikkoa, mahdollisuuksien mukaan.
Pihan mahdolliset aukkopaikat täytetään maanpeitekasveilla, katteilla tai kylvökukilla – paljasta maanpintaa ei ekologisella kasvialueella pilkistä. Kasvuvaatimustensa mukaisesti valitut pensaat, köynnökset ja perennat kasvavat helppohoitoisina saarekkeina ja yhtenäisinä kasvialueina.
- Säästö on ekologisen pihan suurin etu. Säästyy rahaa, aikaa, vaivaa ja luonnonvaroja. Linnuille, siileille, sammakoille, sisiliskoille ja hyönteisille on paljon pesäpaikkoja. Pihan hoitamisen tarve vähenee, Laine kertoo.
Hyvin suunnitellen ei välttämättä tarvitse haravoida, kastella, lannoittaa eikä leikata nurmikkoa ollenkaan, koska piha hoitaa itse itsensä. Lehtien haravointi ja kompostointi voidaan Säilän mukaan jättää väliin ja antaa lehtien kompostoitua suoraan kasvimaille, jolloin ravinteet palautuvat kasveille käytettäväksi.
- Perennojen kuihtuneita varsia ei poisteta syksyllä: kasvit talvehtivat paremmin, talventörröttäjät tarjoavat suojan pikkueliöille, ja karikkeesta saadaan ravinteita.


Näppäriä ekopihan vinkkejä:


- Polttomoottorikäyttöisen ruohonleikkurin voi vaihtaa työnnettävään.

- Nurmikkoaluetta voi pienentää vaihtamalla osa nurmikosta perenna-alueeksi tai kukkaniityksi.

- Laatoitusta voi pienentää ja muuttaa viheralueeksi – jokainen laatta lämmittää ilmastoa ja jokainen viheralue viilentää ilmastoa.

- Johda sadevesi kasveille, ei viemäriin.

- Tee pieni hyötymaa tai istuta koristepensaan tilalle marjapensas, ja käytä muutenkin hyötykasveja koristekasvien tapaan, esim. reunuskasveiksi mansikoita ja yrttejä kivikkokasveiksi.

- Muuta yhden lajin massaistutus monilajiseksi.

- Laita linnunpönttö.

- Käytä kierrätysmateriaaleja.

- Jos on pakko haravoida niin haravoi vasta keväällä.

- Vältä tuontitaimia ja tuontitavaraa.



- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Ekopiha kukoistaa lähes itsekseen
Aamuset 4.4.2009